top of page
Logo2.gif

10 tresors històrics a visitar en Carcaixent quan passe aquesta quarantena

La localitat disposa de diversos edificis i racons històrics gràcies al desenvolupament del sector de la seda i de la taronja

David Aparicio | Carcaixent 30.04.2020

Les carcaixentines i els carcaixentins s'han vist obligats a viure dintre de les seues cases a conseqüència de la covid-19. Segons apunta el Ministeri de Sanitat, el més probable és que fins al mes de maig no es podrà eixir de casa. No tan sols això, desenvolupar la vida amb la normalitat que es coneixia abans que aquesta pandèmia ocorreguera, sembla estar molt lluny de la realitat immediata.

 

Tanmateix, ara és moment de pensar què farem quan sortim de nou al carrer. Carcaixent amaga petits tresors dintre de la localitat desconeguts per molts ciutadans avui en dia. L'explotació de la taronja junt amb la comercialització de la seda han marcat el llegat de Carcaixent. Els anys seixanta van estar marcats per l'explotació agrícola, especialment del sector cítric, basat en el monocultiu i el comerç de la taronja. La seda també ha sigut un dels principals pilars que han marcat el desenvolupament de la societat carcaixentina. Posteriorment, després de passar per un procés d'industrialització, el sector secundari de la localitat es va caracteritzar per la transformació dels cítrics i del tèxtil. D'aquesta trajectòria històrica, han quedat marcats petits racons històrics que recullen la història dels avantpassats de la localitat. A continuació, et mostrem deu tresors que es troben al territori de la localitat de Carcaixent:

Palau de la Marquesa

 

El Palau de la Marquesa, també conegut com al Palau del Marqués de Montortal, és un edifici construït l'any 1780, va sofrir una reforma en l'any 1850 i una altra a finals del segle XX. Aquest palau va ser edificat perquè Maria Antònia Talens Mesquita, filla del marqués de la Calçada, visquera a conseqüència dels successos de la Guerra de la Independència contra els francesos. Des d'aleshores, manté una cuina pròpia amb un estil neoclàssic que tothom deu visitar. Aquesta relíquia es troba dintre de l'Ajuntament de Carcaixent i es pot visitar contactant amb l'àrea de turisme d'aquest. Actualment, en aquest palau apareix una placa col·locada en 1908 amb agraïment a María Talens Mezquita, pel seu "heroisme" enfront del invasor el 14 de juny de 1813. Aquest es pot veure des de la Plaça Major.

palau_marquesa.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Auditori de les Dominiques

 

L'Auditori de les Dominiques és un altre dels monuments històrics que es recullen a la localitat. Aquest es coneixia com l'antic Monestir del Corpus Christi i va ser construït al segle XVII. Aquest centre va ser fundat per una religiosa de Vila-real, i consta d'una nau repleta d'elements neoclàssics. Després de la pantena de 1982, està situada al voltant d'un parc, conegut com el Parc Bicentenari de Carcaixent. Aquesta església és actualment propietat municipal, convertida en Auditori per al desenvolupament d'esdeveniments institucionals.

Captura de pantalla 2020-04-22 a las 21.

Font: Ajuntament de Carcaixent

Hort de Carreres

L'Hort de Carreres es va construir al segle XVIII i es tracta d'una masia associada a la producció de la seda, principal activitat socioeconòmica en aquesta època on les dones tingueren un paper essencial en el desenvolupament de Carcaixent. Una vegada va acabar aquesta activitat, la propietat es va destinar a la producció de taronges, com va ocórrer amb altres horts, fins que va ser adquirida per l'Ajuntament de Carcaixent per formar part del patrimoni municipal. Actualment, es configura com un mena de museu de la seda i la taronja, on es recull una exposició de peces etnològiques molt diverses sobre els dos motors econòmics dels avantpassats carcaixentins.

1808_18.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Magatzem de Ribera

 

El Magatzem de Ribera va ser inaugurat l'any 1903 amb el projecte Josep Rios Chinesta. Aquest magatzem es troba a la Glorieta de l'estació, al costat de l'estació en un entorn urbà, prop de la línia fèrria. Aquest edifici ha sofert algunes intervencions posteriors a causa de períodes d'abandonament i la pantanada de 1982 que aguditzen el seu mal estat. L'Ajuntament de Carcaixent, conscient del valor històric de l'edifici, el va rehabilitar l'any 1989 per a utilitzar-lo per a actes multitudinaris de la localitat, com són les presentacions falleres o la celebració de la Fira Modernista.

img_5268.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Parc Navarro Darás

El Parc Navarro Darás va ser construir entre l'any 1930 i 1934 per complir la missió de ser un gran parc escolar. Els terrenys van ser donats per José María Navarro Darás, que ha rebut el reconeixement de la societat carcaixentina per crear centres escolars als més desfavorits. L'ordenació del parc segueix la línia dels parcs francesos, com espais tancats destinats a la jardineria ornamental. Destaquen diversos dissenys elaborats amb ceràmica ornamental, com és la font, l'escalinata i els pilars d'accés i la balustrada. Aquest connecta amb un dels punts d'oci de la localitat, el passeig on se situen diversos comerços locals.

parque_daras02.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Reial Séquia

 

La Reial Séquia de Carcaixent correspon al principal sistema de regadiu de la localitat, que compta amb més de 350 anys d'antiguitat. La concessió per a la construcció de la sequia, atorgada per Felip IV l'any 1654, va permetre l'inici del sector del cultiu. La Reial Séquia de Carcaixent es prolonga 14 quilòmetres de distància en la qual transcorren els temes de Sumacàrcer, Cotes, Càrcer, Alcàntera del Xúquer i Vilanova de Castelló. Actualment, aborda més de 1400 hectàrees i la major part de la superfície correspon a camps de cítrics, en concret, la taronja de la ribera, i en menor mesura, hortalisses i verdures. L'Ajuntament de Carcaixent ha iniciat el reconeixement per considerar la séquia com un patrimoni protegit per garantir la seua protecció.

reial_sequia.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Parròquia de l'Assumpció

La Parròquia de l'Assumpció va ser construïda inicialment en el segle XV. Aquesta parròquia té un origen gòtic que ocupava la nau central, però a causa del creixement de demogràfic de Carcaixent es va quedar petita. En l'any 1625 es va realitzar una modernització i adquireix la forma de creuer i s'alça la torre del campanar, obra del mestre Joaquín Bernabeu. Amb motiu de l'incendi que va sofrir el temple l'any 1736 per motiu de descuit del barroc en l'altar major, es va reformar de nou i es va fomentar amb l'estil barroc que té actualment. En la Guerra Civil, després d'un incendi, va sofrir una remodelació interior. Actualment es troba a la Plaça Major de Carcaixent, enfront del Palau de la Marquesa.

IMG_3350_edited.jpg

Fotografia: Realització pròpia

L'Asil de La Nostra Senyora dels Desemparats

L'Asil és un centre construït per la Fundació Asil de La Nostra Senyora dels Desemparats. El centre es va construir com una institució benèfica amb un profund sentit religiós i caritatiu. Durant la Guerra Civil, es va utilitzar com a refugi per als ciutadans. No obstant això, des de la resolució de 2004 de la Direcció General de Família, Menors i Adopcions, es va resoldre convertir-ho com a centre d'acolliment i centre de dia de Suport Convivencial i Educatiu de Menors. Davant la falta d'hereus forçosos, es va acordar que el centre es trobés a sota la direcció de les Filles de la Caritat de Sant Vicent de Paúl. Actualment, l'edifici compta també amb un col·legi d'educació infantil, en el qual actualment no hi ha cap resident matriculat en ell.

galeria6.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Mercat Municipal

El Mercat Municipal de Carcaixent es va establir a Carcaixent a principis del segle XIX situat a l'actual plaça de Miguel Hernández. Aquest es va fixar per a la venta pública de carn, verdures i altres productes comestibles, fet que rebrà el popular nom com el nombre de plaça de Verdura. Amb el canvi al segle XX, una de les necessitats urbanístiques més importants que es va implantar era la construcció d'una nova edificació per al mercat, a causa del seu paper econòmic i a la salubritat del mateix del mercat. Aquesta construcció recull un estil modernista, que és el lloc on es desenvolupa a la venta al per menor, d'una llarga trajectòria en Carcaixent.

seleccion_077.png

Font: Ajuntament de Carcaixent

L'Ermita de Sant Roc

L'Ermita de Sant Roc es troba ubicada al vell camí que porta de Cogullada a Alberic. Aquesta antiga parròquia va servir per a agrupar la vida religiosa d'un grup d'alqueries de la zona des de l'any 1266, configurant-se com un dels edificis més antics que es conserva de la població, després de la pantanada que va assolar la ciutat. Aquest edifici és una construcció històrica, que consta d'una única nau amb circ arcs interiors apuntats i recolzats en mènsules, la capçalera és rectangular i sobresurt en la planta. En la dècada dels anys vuitanta es troba en estat de semiruÏna i es va procedir a la rehabilitació per part de l'Ajuntament de Carcaixent. Actualment té un ús com a auditori.

carcaixentsantrocternils1b.jpg

Font: Ajuntament de Carcaixent

Sobre el Bressol de les Notícies

Aquest mitjà de comunicació local és un projecte de fi de grau elaborat per David Aparicio Pastor.

En aquest tractarem d'analitzar l'actualitat més propera a la gent de Carcaixent, amb una mirada i esperit crític sobre què ocorre al nostre voltant.

Suma't a les nostre xarxes socials!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Logo2.gif
bottom of page