top of page
Logo2.gif

Faules i mentides sobre l'actual pandèmica del coronavirus

Arran de l'extensió d'aquesta enfermetat, s'hi ha emes una sèrie de falsedats al voltant dels remeis i l'efecte del virus. Ací les respostes.

David Aparicio | Carcaixent 24.03.2020

D'on naix el Coronavirus?

 

El coronavirus naix en la dècada del 1960 i es distingeix per una espècie de corona al seu voltant. No obstant això, el cep del SARS-CoV-2, que ha posat el món en alerta, es va descobrir a finals de l'any 2019. Va ser descobert i aïllat per primera vegada en Wuhan, Xina. Actualment, aquest virus es troba present en més de 100 països. Els principals estudis científics xinesos, recolzats per l'Organització Mundial de la Salut, apunten que l'origen de l'expansió és zoonòtic, és a dir, que va passar d'un animal a un ésser humà.

 

Com es contagia?

 

L'OMS assenyala que una persona pot contraure aquest virus amb una altra que estiga infectada. La malaltia pot propagar-se de persona a persona a través de les gotícules procedents del nas o la boca que surten quan una persona afectada tus o exhala. Aquestes també poden caure sobre superfícies i objectes que rodegen a una persona que pot arribar a contagiar-se si es fica en contacte amb aquest. Per això, és important mantenir a més d'un metro (3 peus) de distància d'una persona sospitosa. A més, un estudi publicat en The Lancet, una revista mèdica britànica, sobre la transmissió del coronavirus assenyala que la propagació es deuria més a l'exposició prolongada sense protecció. Per altra banda, el Ministeri de Sanitat assegura que les principals vies de contagi són el nas, els ulls i la boca. També destaca que la transmissió per l'aire és menys probable a distàncies majors de dos metres. Els mosquits no transmeten el coronavirus ni els productes procedents de Xina tampoc. Cal destacar que les persones d'edat avançada són els que pateixen les conseqüències més greus. Malgrat això, qualsevol persona es pot veure afectada.

 

Quins són els símptomes?

 

Els principals símptomes que presenta un pacient amb aquest virus és tos, febra i dificultat respiratòria. Esther Morant, infermera per la Universitat de València i actual treballadora a la Centre de Dia Mare de Déu de la Salut, apunta que aquest virus causa diferents manifestacions clíniques que inclouen quadres respiratoris que varien des del refredat comú fins quadres de pneumònia greu.

 

Com podem diferenciar-ho d'un refredat corrent?

 

Lidon Llau, metgessa especialitzada en Medicina Familiar i Comunitària, apunta al fet que la principal diferència és que la febre no sol ser tan elevada. A més, en un refredar corrent assenyala que sol haver-hi mucositat clara pel nas, congestió i llagrimeig. Morant apunta que una manera infal·lible de diferenciar-ho seria mitjançant la prova, ja que els quadres clínics són molt versemblants. Tanmateix, la infermera assegura que no és possible a causa de la poca quantia disponible.

 

Com puc evitar el contagi?

 

La forma més clara d'evitar el contagi és quedar-se a casa i llavar-se regularment les mans amb aigua i sabó. Esther Morant apunta que s'ha de mantenir una distància interpersonal d'uns 2 metres, mantenir una bona higiene personal, reduir el contacte de les mans en els ulls, nas i boca i evitar el contacte amb persones de risc. Pel que respecte als materials, la infermera apunta la necessitat d'utilitzar mascareta, guants de nitril d'un sol ús, evitar polseres, l'ús de lentilles i productes cosmètics.

 

NO deus fer cas a les següents afirmacions...

 

 

Les juanoles són efectives per a la prevenció de la covid-19 a causa del seu efecte refrescant bo per a la tos.

 

  • La doctora Llau assenyala que no són efectives contra la covid-19. L'únic que pot fer, com a qualsevol mena de tos, és calmar els efectes però no prevé la contracció de la infecció.

 

És bo fer líquid desinfectant de mans amb receptes pròpies o buscades a Internet

 

  • Morant apunta al fet que el líquid desinfectant caser pot causar irritacions i/o ser ineficaç front al virus. Aquests gels es fan a laboratoris, sota condicions específiques d'higiene en alguns ingredients que no estan a la venta en els mercats. Per altra banda, la metgessa és clara: «Amb aigua i sabó és més que suficient».

 

L'ibuprofén és roí per al coronavirus, de fet, s'ha identificat una estreta relació entre les morts causades a França i aquest fàrmac.

 

 

Beure aigua calenta aconsegueix matar a la covid-19.

 

  • Morant aclareix que, moltes informacions que han difós els influencers, són falses. Molts d'ells apunten que l'aigua a 26 graus mata el virus. Malgrat això, aclareix que si fora açò cert, el virus no resistiria a la temperatura del nostre organisme que es troba normalment entre els 35-36 graus.

 

Prendre aigua salada aconsegueix derrocar el coronavirus.

 

  • Esther Morant afirma fer gàrgares en aigua salada i tíbia no prevé el coronavirus. A més, la infermera assenyala que no hi ha proves de què cap solució salina que eviten la infecció.

 

L'all prevé del contagi d'aquest virus.

 

  • La infermera Morant apunta que ni l'all ni cap aliment tenen propietats per prevenir el coronavirus. La metgessa Llau assenyala que no es deuen fer cas a aquestes recomanacions i deixar-se endur per la histèria col·lectiva. També destaca que cal evitar la rumorologia i la creació de faules, ja que ens poden portar a incrementar el pànic social i propulsar la propagació de notícies falses. «Cal informar-se per les fonts oficials de la Conselleria de Sanitat», apunta la metgessa especialista.

Sobre el Bressol de les Notícies

Aquest mitjà de comunicació local és un projecte de fi de grau elaborat per David Aparicio Pastor.

En aquest tractarem d'analitzar l'actualitat més propera a la gent de Carcaixent, amb una mirada i esperit crític sobre què ocorre al nostre voltant.

Suma't a les nostre xarxes socials!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Logo2.gif
bottom of page